Morten Holtum, 2002

Ordknappe nordjyder, en død forfatter og morderiske intriger

07.02.20
ORDKRAFT fylder 10 år. Vi slår ned på stort og småt gennem 10 forrygende år i litteraturens tegn på ORDKRAFT

I år løber 10. udgave af litteraturfestivalen Ordkraft af stablen. Over de næste 9 uger følger vi op på nogle af de forfattere og tendenser, der har tegnet de forgangne festivaler under samlebetegnelsen "Ordkraft greatest".

Ny festival til de ordknappe nordjyder

Den første Ordkraft fandt sted i april 2011. Stedet var Nordkraft, det tidligere kulkraftværk, der 2 år forinden var genopstået som kulturdrevet kraftcenter for nordjyder med hang til bl.a. livemusik, biograffilm, motion og mad og drikke.

En undersøgelse af regionens kulturforbrug fra 2009 havde vist, at litteraturen lå nummer sjok på nordjydernes foretrukne kulturtilbud. Så der var sådan set god ræson i at gøde den nordjyske muld for en større interesse for ordets kraft. Ikke mindst i lyset af, at Nordjylland faktisk var ophav for mange af tidens anerkendte forfattere.

Hyldest til Jakob Ejersbo

Åbningen af Ordkraft 2011 tog afsæt i den dengang nyligt afdøde, ålborgensiske forfatter, Jakob Ejersbo. Med sin gennembrudsroman 'Nordkraft' fra 2002, havde han ikke blot sat Aalborg, men selve festivalens fysiske rammer på det litterære Danmarkskort.

Johannes Riis, Jakob Ejersbos redaktør på Gyldendal, holdt åbningstalen, og herefter læste forfatterens mor, Hanne Ejersbo, op fra hans posthume 'Afrika-trilogi'.

Selvom Jakobs pen desværre var tørret ud, så er der dog sket nyt i forfatterskabet siden 2011.

• I 2015 udkom novellesamlingen 'Nedrullede persienner', som indeholder 7 af hans tidlige noveller

• 'Jakob var her' er Rune Skyum-Nielsens fantastiske biografi om Ejersbo, som udkom i 2016

• I 2018 kom tv-serien 'Liberty', som er filmatiseringen af Afrika-trilogiens afsluttende værk. Seriens 6 afsnit kan ses på Filmstriben

Artiklen er fra Aalborg Bibliotekerne.

Lån materialerne her:

Nordjyske stemmer og erindringer

Blandt de levende på Ordkraft 2011 var nordjyske forfattere stærkt  i overtal. Centrale stemmer var:

• Gorm Henrik Rasmussen
  • Inge Eriksen
  • Jens Smærup Sørensen
  • Lisbeth Brun
  • Bjarne Nielsen Brovst

Deres forfatterskaber berører hver især den "erindringstematik", der gik igen på årets Ordkraft. Blandt festivalens tilbud var såkaldte "erindringsværksteder," og til lejligheden udgav Nordjyske Medier bogen 'Kraftværker: Interviews med 18 nordjyske forfattere'.

Lån 'Kraftværker' og et udvalg af de andre nordjyske forfattere her:

Mordkraft

På Ordkraft 2011 kunne gæsterne også møde de forfattere, der har specialieret sig i mord. Under temaet Mordkraft diskuterede de tre politi-krimiserieforfattere Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og svenske Arne Dahl, hvordan man gør det til et levebrød at dræbe for underholdningens skyld.

• I 2011 var Adler-Olsen allerede på bestsellerlisterne med de første 4 bøger i serien om Afdeling Q. Disse 4 er siden filmatiseret med Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen som politimanden Carl Mørck. 4 nye bøger i serien er sidenhen kommet til.

• Sara Blædel havde skrevet 6 af de nu 10 bøger i serien om Louise Rick, en københavnske kriminalassistent i drabsafdelingen. Senest har Sara Blædel skrevet Ilka-trilogien, en krimiserie, hvor hovedpersonen ikke er betjent, men bedemandsdatter.

• Arne Dahls 8 spændende bøger i serien om Afdeling A var allerede blevet filmatiseret. Siden da er udkommet Opcop-serien om de samme svenske politifolk, som nu arbejder med international kriminalitet i regi af Europol. Den produktive Arne Dahl har senest udgivet 4 bind i krimiserien om Berger og Blom. Her er blikket vendt fra internationale intriger og store persongallerier til den indre psykologi med fokus på to politifolk i jagt på en seriemorder.

Se et udvalg af de 3 krimiforfatteres værker og filmatiserede bøger nedenfor:

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.