Jens Smærup Sørensen – fødselsdag og 50-års jubilæum som forfatter

18.05.21
Jens Smærup Sørensen bliver 75 år den 28. maj og kort efter udsender han En håndfuld grus i andedammen.

Brød igennem med Mærkedage

Det tog 36 år. Men så brød Jens Smærup Sørensen også eftertrykkeligt igennem som forfatter med romanen Mærkedage. Indtil da havde den produktive forfatter skrevet digte, børnebøger og eksperimenterende romaner. Altid med flotte anmeldelser. Men så kom slægtsromanen Mærkedage om de fire generationer i landsbyen Staun.

Klinten

Seneste roman Klinten, om en række beboeres kamp for at undgå at en forvitret klint styrter i havet, har også høstet anmelderroser. Romanen medførte en lang reserveringskø på biblioteket, men vi købte mange eksemplarer, så den skulle være nem at få fat i nu.

En håndfuld grus i andedammen

I forbindelse med sin fødselsdag udsender Jens Smærup Sørensen artikelsamlingen En håndfuld grus i andedammen. Det er en række læsninger af de danske forfattere, der har betydet noget særligt for Smærup, fx Ewald, Blicher, Grundtvig, Aakjær, Pontoppidan og Højholt. Bogen rummer også mere personlige artikler om det at skrive, og om Det Danske Akademi, som forfatteren forlod i 2020.

Landmandssøn bliver forfatter

Jens Smærup Sørensen var landmandssøn fra Staun ved Nibe, og det lå i kortene, at han skulle overtage familiens gård. Men han var en drømmer, hænderne var skruet forkert på, og i stedet fortsatte han i skolen og blev student. Han gik akademikervejen og blev cand.phil. i dansk på Aarhus Universitet. Det var også her han stiftede bekendtskab med eksperimenterende forfattere som Svend Åge Madsen, Per Højholt og Samuel Beckett. I 1971 debuterede han med Udvikling til fremtiden, og har siden udgivet over 30 romaner, digtsamlinger, essays, radiomontager, teaterstykker og børnebøger.

25 år i Det Danske Akademi

I 1990 modtog Jens Smærup Sørensen Det Danske Akademis Store Pris, og fem år senere blev han selv medlem af akademiet. I forbindelse med en #MeToo-diskussion i akademiet valgte han og forfatterkollegaen Astrid Saalbach at forlade det i 2020.
Jens Smærup Sørensen har modtaget et væld af danske litteraturpriser; lige fra Statens Kunstfonds livsvarige ydelse til boghandlernes De Gyldne Laurbær.

Læs mere om Jens Smærup Sørensen

Oprindeligt skrevet af Biblioteket, Helsingør Kommunes Biblioteker.