Torben Rasmussen

Støberisalen

Islands løsrivelse fra Danmark i 1918

20.11.18
Foredraget belyser udviklingen i Island fra midten af 1800-tallet til republikkens fødsel i 1944.

Gennem mange år har det været en udbredt myte, at Island udnyttede den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig til at erklære sin fuldstændige selvstændighed. Men allerede i 1918 trådte en dansk-islandsk forbundslov i kraft. Heri blev Island anerkendt som en suveræn stat, der var i personalunion med Danmark med den danske konge som fælles statsoverhoved.

Foredraget vil belyse udviklingen i Island, fra de første ønsker om selvstændighed blev formuleret i midten af 1800-årene, til republikkens fødsel i 1944.

Foredraget holdes af K. Torben Rasmussen. Han har boet i Island, har været direktør for Nordens hus og er forfatter af "Turen går til Island".

Arr.: Morsø Folkeuniversitet og Morsø Folkebibliotek.